Commemoracions

Fundador i Director del Servei Meteorològic de Catalunya (1921-1939). Gràcies a ell es realitzaren els primers estudis sistemàtics de meteorologia i climatologia catalanes. Eduard Fontserè i Riba va néixer a Barcelona el dia 1 de març de 1870 i morí el 18 de setembre de 1970 a la mateixa ciutat. No és gaire corrent en la història d'una ciència que una llarga etapa de gairebé 75 anys vingui encapçalada pel nom d'un dels seus científics; a Catalunya, és de justícia considerar el doctor Eduard Fontserè i Riba, com el pare de la meteorologia catalana, a la qual va donar projecció internacional. Assistí activament a 13 congressos de l'Organització Meteorològica Internacional. La llista de publicacions reflecteix prou bé la projecció del seu treball. Amb ell la meteorologia catalana assolí la professionalitat científica i acadèmica.

75 anys de l'Aiguat de 1940

Just aquests dies fa 75 anys dels aiguats més importants a les nostres terres i que es consideren els que han deixat el rècord oficial europeu de precipitació en 24 hores. Ací apleguem algunes imatges i alguns reculls i estudis de la situació.

http://bloc.meteo.cat/75-anys-de-laiguat-de-sant-lluc-de-1940/ blog del SMC

Cent anys d’observacions aerològiques a Barcelona

Rafael Patxot i Jubert (Sant Feliu de Guíxols, Baix Empordà, 8 de maig de 1872 — Ginebra, Suïssa, 8 de gener de 1964) fou un meteoròleg, mecenes, bibliòfil i escriptor català; gran mecenas de la cultura catalana durant tota la primera meitat del segle XX, també fou un home de ciència: astrònom i sobretot meteoròleg.

L'any 2014 es divulga el llegat Rafael Patxot coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort. El Consell Assessor de la Masia Mariona ha impulsat el record de Rafael Patxot amb l’ànim de contribuir al reconeixement de la figura i l’obra de l’insigne patrici i mecenes. Aquest consell és l’òrgan creat per la Diputació de Barcelona per assessorar a la corporació provincial en la gestió d’aquest equipament, que acull la seu del parc natural del Montseny i l’exposició permanent «Univers Patxot».

Enguay han fet 100 anys els dos meteoròlegs catalans més veterans, tots dos alumnes de Fontserè a la UB, pertanyents al Servicio Meteorológico Nacional, avui dia AEMet, on hi varen opositar l'any 1935 !!! L'any 2013, doncs, i pel gremi de la meteo, és l'Any Ricart-Vidal !

L'ACAM dedica aquest espai al record del meteoròleg Toni Nadal que va morir el passat 30 de juny a la tartera del coll de Contraix, a la Vall de Boí,  al seu estimat Parc Nacional d'Aigüestortes, on havia anat a fer una travessa. Els Carros de Foc se l'han endut per sempre més, amb encara no 41 anys. En Toni era un habitual de les Jornades Fontserè i els seminaris de l'ACAM. Des d'aquí el nostre condol a la seva família, companys de feina i tot el món de la Meteorologia catalana.

XV Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè (2009)

Acte Institucional: Homenatge a mossèn Serinanell. Manel Dot

Trets biogràfics a la pàgina personal de Pasqual Bernat, dins  "Científics d'Osona"

Condol per la mort del soci i membre de la junta de l'ACAM, Miquel Ballester i Cruelles, que es va morir dissabte passat dia 8 de novembre de 2008 al seu domicili de Sóller, a l’edat de 89 anys. Podeu ampliar la notícia al Diari de Balears , a Ultimahora, Sa Veu, Diario de Mallorca i al Setmanari de Sóller Ben aviat us oferirem més informació. Miquel Ballester i Cruelles, in memoriam Nota que apareix al llibre de les XIV Jornades Eduard Fontserè

XIII Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè (2007)

INTRODUCCIÓ: ACTE INSTITUCIONAL

“Els anys polars internacionals”, de Josep Batlló.

“El paper de l’Any Polar Internacional pel present i futur de la recerca polar” d’Antoni Rosell i Melè ICREA (UPC).

Apunts per a la història dels anys polars internacionals a Catalunya i Espanya

J. Batlló

 

Pàgines