MeteoCartes, el joc de l'ACAM

MeteoCartes, el joc de l'ACAM, és una baralla de 32 cartes que permet jugar a tres jocs, d'entre 2 i 4 participants. La intenció és que sigui una eina educativa i didàctica per a l'aprenentatge dels núvols i alguns fenòmens meteorològics.

De fet, les cartes estan agrupades en vuit famílies de quatre membres cadascuna. Aquestes famílies són: núvols alts, núvols mitjans, núvols baixos, antroponúvols, hidrometeors, electrometeors, eolometeors i fenòmens òptics.

Cal remarcar que totes les cartes són fotografies reals de núvols i fenòmens meteorològics, cedides íntegrament per en Marcel Costa, a qui agraïm sincerament la seva col·laboració.

Una guia ràpida per jugar i aprendre

La capsa que conté la baralla també inclou una Guia Ràpida on es proposen tres jocs amb les seves respectives instruccions, però també una detallada descripció de cada família i de cadascun dels seus membres.

D'aquesta manera, tots els jugadors podran conèixer els detalls de cadascuna de les imatges que hi ha en cada carta.

Baralla de cartes i guia ràpida del joc

Tres jocs en un

Els jocs que es proposen a la guia són els següents:

  1. Quartet: Cal reunir tantes famílies de 4 cartes com sigui possible.
  2. Acam-Acam: Cal acumular el nombre més gran de cartes possibles a partir de descobrir cartes amb una relació de parella entre elles, bé perquè formen part de la mateixa família o bé perquè tenen el mateix nombre. Per agafar aquesta parella de cartes cal que el primer jugador que se n'adoni cridi "acam-acam".
  3. Memo meteo: Després de descartar les cartes amb els nombres 1 i 2 de cada família, l'objectiu és fer el nombre màxim de parelles d'una mateixa família, destapant les cartes de 2 en 2 per torns.

El primer joc meteorològic editat en català

MeteoCartes és el primer joc meteorològic editat en català. S'ha preparat per a commemorar el 25è aniversari de l'ACAM i es va presentar a la trobada organitzada a Camprodon el 9 de juliol de 2022.

Els socis que no van assistir a l'acte de Camprodon podran recollir el seu exemplar del joc als pròxims actes que organitzi l'ACAM, com ara a les XVIII Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè.

Crèdits

Assessorament científic: Mireia Udina, David Pino, Jordi Mazón.

Fotografies: Marcel Costa.

Edició: ACAM