Manuel Puigcerver Zanón

Manuel Puigcerver, catedràtic de Física de l'Aire de la Universitat de Barcelona, és un dels professors de meteorologia que ha format molts dels professionals que actualment treballen en meteorologia i predicció del temps, a banda de professors a escoles i universitats d'arreu.

Nascut a València l'any 1922, es llicencia en Física l'any 1946. Fa oposicions al Servicio Meteorólogico Nacional, on hi entra primer al Cos d'Ajudants i després, l'any 1949, com a Meteoròleg, essent el número 1 de la seva promoció. És destinat a l'Oficina Meteorològica de l'Aeroport de Barcelona.

Màster en meteorologia per la Universitat de Chicago (1957-58), entre gener de 1961 i febrer de 1962 és el cap de l'Expedició Antàrtica Xilena a la base González Videla i Cap del Departament de Meteorologia de l'Institut de Geofísica i Sismologia de la Universitat de Xile. D'aquesta manera esdevé un dels primers científics d'anar a l'Antàrtida i prendre dades sobre la capa d'ozó.

Es doctora l'any 1962 amb una tesi titulada "Contribución al estudio del espectro del aire" dirigida per una altre meteoròleg il·lustre, el doctor Josep Maria Vidal, que també és qui li va contestar el discurs d'entrada a la Real Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona l'any 1972. 

L'abril de 1963 retorna a Espanya. Obté 2 vots i, per poc, no és catedràtic a Salamanca. Entre el 1964 i 1967 és a Sevilla, a la Universitat i a l'Oficina Meteorològica de l'aeroport. L'any 1965 mor prematurament el primer catedràtic de Física de l’Aire de la Universitat de Barcelona, el doctor Azpíroz, i el 1967 obté la càtedra de Barcelona fins a la seva jubilació, l'any 1987.

Fa recerca en electricitat atmosfèrica, meteorologia antàrtica, radiació solar, meteorologia dinàmica i qüestions relacionades amb la contaminació atmosfèrica. Dirigeix 21 tesis doctorals, entre elles la del seu successor en la càtedra, doctor Jeroni Lorente o la de l'actual catedràtica, la doctora Maria del Carme Llasat, amb qui publica diversos treballs sobre la "Gota freda".

Un dels seus temes preferits és la comunicació meteorològica, la seva rigorositat i el llenguatge precís. L'any 1997 participa a les III Jornades Eduard Fontserè parlant del Dr. Jardí i explicant el funcionament del pluviògtaf Jardí.

Mor a Barcelona el 2 de gener de 2020 a l'edat de noranta-set anys.

- Obituari UB Manuel Puigcerver Zanón, 02-01-2020†, Catedràtic jubilat de Física de l'Aire i Vicerector de Recerca de la UB amb el rector Fabià Estapé.

- Necrològica IEC: Lamentem cominicar-vos que el nostre consoci, Manuel Puigcerver i Zanón, ha mort aquest 2 de gener de 2020.

- Homenatge de Divulgameteo: Sobre el mal uso que damos a estabilidad/inestabilidad atmosférica. Comparto este artículo de 1989 del profesor Manuel Puigcerver, recientemente fallecido (DEP). 

Manuel Puigcerver Zanón